woensdag 29 september 2010

Buizenpost


Stel je voor dat we buizenpost tot onze beschikking hebben. In iedere woonkamer een ontvangst/verzendpunt, in iedere wijk een geautomatiseerd buizenpostkantoortje, en in iedere gemeente één groot centraal buizenpostkantoor. Wat zouden we daarmee kunnen doen?



Stel je hebt medicijnen nodig, maar bent niet fit genoeg om zelf naar de Apotheek te wandelen. Wat doe je dan? Nu zou je de apotheek bellen en vragen of hun bezorgdienst wellicht tijd heeft om de medicijnen te brengen. Dan moet er iemand in een mobiel met ontploffingsmotor door de stad heen gaan rijden om jouw pillen te brengen. Zou het niet veel handiger en milieuvriendelijker zijn als de Apotheek de medicijnen in een capsule inpakt, met een barcode erop waar jouw postcode en huisnummer aan gekoppeld zijn? De capsule versturen ze per buizenpost en komt in het wijkbuizenpostkantoortje aan. De barcode op de capsule wordt daar gescand, en de capsule wordt naar de straat gestuurd waar je woont. Ondergrondse sensoren scannen af en toe de barcode, en bepalen of de capsule door mag reizen of omhoog moet, de flat in waar je woont. De sensoren in het buizensysteem van jouw flat scannen de barcode ook, en bepalen naar welk appartement de capsule wordt gestuurd. PLOFF!!!. Binnen een minuut of 10 valt de buis bij hou naar binnen, en heb je je medicijnen! Niemand heeft ervoor door de regen moeten wandelen, een automobiel hoeven starten; gemak dient de mens!


Als je nu een kadootje hebt voor een neefje of nichtje in een andere stad, en je wilt het opsturen per post, wat doe je dan? Pakje inpakken, mee naar het postkantoor leuren, afgeven, betalen, en thuis via internet, met het pakketnummer, af en toe koekeloeren op welk sorteercentrum het pakketje zich nu weer bevindt, en of de postbode al heeft aangebeld op het juiste adres op het moment dat er ook daadwerkelijk iemand thuis was. Nee veel handiger is het dan om het kadootje vanuit je huiskamer met de buizenpost mee te sturen! Iedere capsule heeft zijn eigen identieke code. Op het moment dat je de capsule in het verzendstation plaatst vraagt de centrale computer om een afleveradres. Je typt de postcode en het huisnummer in, en de capsule wordt door het buizenpostsysteem opgeslorpt. Aangezien je neefje in een andere stad woont, zal de capsule eerst naar het centrale verzendpunt in jouw gemeente worden verzonden. Daarna gaat het in een directe lijn naar de buizenpostcentrale in de stad waar je neefje woont. De sensoren daar scannen de barcode en zoeken in de databank het afleveradres op. De capsule wordt naar de goede wijk verstuurd, en op dezelfde manier reist het kadootje naar de juiste straat en komt uiteindelijk bij je neefje terecht. Binnen een half uurtje kan je neefje met zijn nieuwe autootje spelen.


En wat te denken van eten dat geleverd wordt via de buizenpost? Oké een hele pizza in zo'n capsule is misschien niet echt praktisch. Maar denk eens aan het eten dat nu iedere avond door TafeltjeDekje wordt geleverd bij heel veel adressen. Daar moet dan ook weer een autootje voor rondrijden, volgeladen met piepschuim dozen om te voorkomen dat het eten afkoelt. Waarom niet vanuit de centrale TafeltjeDekje Keuken de Capsules met Aardappelpuree, Rode Bietjes, Slavinken, en Hopjesvla naar de abonnees verschieten? Veel praktischer, en bij aankomst is het eten nog warm, dus je kunt het gelijk opeten. En de bami of nasi van de chinees, past toch ook wel in zo'n kokertje?


's-Avonds door de regen naar de snackbar fietsen wanneer je nog trek hebt in een biertje? Nee, is ook niet meer nodig :-)


Lees meer over buizenpost:


- Buispost.Eu

- Zapatopi.Net

2 opmerkingen:

my boring life zei

Mmmmm, wel leuk ja maar onze apotheek bezorgd op de fiets, en dan heb je gelijk een praatje over "hoe het toch met je gaat...?" voor onze oudere medemens ook niet onbelangrijk.....
En kadotjes, die geef ik eigenlijk graag persoonlijk, want een taartje of gebakje via buizenpost....weet niet of ik dat wat vind....groeten Inge

Argos zei

Dan moet de buizenpost nog verder evolueren! Of eigenlijk moeten we terug de tijd in. In 1867 had Alfred Ely Beach al een buizepost bedacht om jezelf te teleporteren. Daar zal ik wat plaatjes van toevoegen; maar hier is een link naar de pagina waar ik dat gevonden heb: http://zapatopi.net/inteli-tube/

Lijkt me met die ijzel van vandaag best handig :-)